وكيل خانواده
وكيل خانواده
در دعاوي خانوادگي ممكن است نياز به برگزاري چندين جلسه بين موكل و همسرش باشد بديهي است كه در صورت عدم برگزاري جلسات و مشاوره هاي هر دو طرف امكان برقراري صلح توسط وكيل خانواده غير ممكن است.
قطعاً نميتوان به پرونده هاي خانواده به عنوان يك پرونده حقوقي معمول نگريست. چرا كه عدم برقراري صلح ممكن است آسيب هاي جبران ناپذيري را به فرزندان مشترك و حتي خود طرفين وارد مي نمايد.
البته آنچه كه تجربه سالها فعاليت در اين زمينه به دست آمده آن است كه تمامي دعاوي خانوادگي بالاخره روزي با توافق زوجين تمام مي شود. حال ممكن است اين توافق ظرف يك سال صورت گيرد و يا شايد بعد از ۷ سال در هر صورت هيچ يكي از زوجين در اين اختلافات پيروز واقعي نبوده و هر دو طرف متضرر خواهند شد.
اهميت اخذ وكيل خانواده
خانواده واحد اجتماعي كوچكي از يك جامعه به حساب ميآيد. هر يك از اعضاي يك خانواده علاوه بر وابستگي عاطفي و رابطه احساسي كه با يكديگر دارند؛ تكاليف و وظايفي نيز در جايگاه خود، برعهده دارند و با توجه به جايگاهشان در خانواده، موظف به انجام اين تكاليف هستند. قوانيني در رابطه با حقوق خانواده و حل اختلاف بين آنان وضع شده است. در ادامه به تفسير دعاوي خانوادگي، انواع مختلف آن و همچنين اهميت اخذ وكيل خانواده ميپردازيم.
كدام دعاوي در زمره دعاوي خانوادگي به حساب مي آيند؟
هر نوع دعاوي كه در ارتباط با اعضاي يك خانواده كه با يكديگر رابطه سببي، نسبي يا خويشاوندي دارند در زمره دعاوي خانوادگي و در صلاحيت دادگاه خانواده مي باشد. به عنوان مثال: دعاوي مربوط به نامزدي، نكاح، جهيزيه، مهريه، حضانت فرزند، طلاق، نسب، رشد، ولايت، اهداي جنين، فرزند خانوادگي، تغيير جنسيت جز دعاوي خانوادگي محسوب ميشوند.
دعواي اصل نكاح يا اثبات زوجيت
شايد كمي برايتان جالب به نظر برسد، اما بسيار پيش آمده كه زن يا مرد (البته بيشتر مردان) پس از نكاح، رابطه زوجيت خود را به دلايل مالي، غيرمالي، شخصي و…انكار كنند. اين مشكل بيشتر زماني اتفاق مي افتد كه عقد نكاح در دفاتر اسناد رسمي ثبت نشده يا در هنگام انعقاد عقد، شاهداني وجود نداشته است. در چنين شرايطي شخص مدعي رابطه زوجيت، با مراجعه به دادگاه خانواده يا دادگاه عمومي حقوقي، درخواست خود را مطرح مي كند. مدارك لازم جهت اثبات اصل نكاح يا رابطه زوجيت عبارتند از: سند نكاح (عقدنامه)، اقرار، شهادت شهود، همزيستي زن و شوهر، تحقيقات محلي، اقامه سوگند.
نكته
ثبت نكاح به عهده شوهر مي باشد و چنانچه وي پس از گذشت يك ماه از عقد نكاح، آن را ثبت نكند، قانون براي او مجازاتي در نظر گرفته است.
طلاق و انواع آن
يكي از آشناترين انواع دعاوي خانوادگي، دعواي طلاق بين زن و شوهر است كه متاسفانه هر روز بيشتر از روز قبل شاهد آن هستيم. طلاق به دو گروه اصلي تقسيم مي شود: طلاق باين و طلاق رجعي.
تفاوت اصلي بين طلاق رجعي و باين
در طلاق رجعي، مرد در ايام عده حق رجوع دارد اما در باين اينطور نيست. لازم است بدانيد، همه طلاقها در واقع رجعي هستند، مگر در موارد خاص كه طلاق باين به حساب مي آيد.
تنها در چهار مورد است كه طلاق، باين به حساب مي آيد:
- متاركه خانم دوشيزه و باكره
- طلاق زن يائسه
- طلاق براي بار چهارم، يعني زن و مرد سه مرتبه متوالي عقد كرده و سپس طلاق گرفته اند كه اصطلاحا به آن سه طلاقه گويند.
- طلاقي كه به دليل كراهت زن از مرد يا هر دو از يكديگر اتفاق بيفتد كه به آن طلاق خلع و مبارات گفته ميشود.
به جز مواردي كه در بالا ذكر شد بقيه انواع طلاقها، طلاق رجعي محسوب مي شوند.
جهيزيه و قوانين مربوط به آن
جهيزيه عنواني است كه براي ايرانيان و خانوادههاي ايراني بسيار آشناست. پس از نكاح زن و شوهر، براي آغاز يك زندگي مشترك لوازمي احتياج است كه عرف، آن را تحت عنوان جهيزيه، وظيفه عروس و خانواده وي ميداند. كم نيستند، خانوادههايي كه رسم اعطاي جهيزيه به دختر را بسيار حياتي و پر اهميت مي دانند. حتي شايد ميزان هزينه اي كه براي خريد جهيزيه شده است، را با ارزش و منزلت دختر، لازم و ملزوم يكديگر بدانند!
جهت مطالعه ادامه مطلب كليك كنيد
برچسب: ،