بيزينس كوچينگ
بيزينس كوچينگ چيست؟ اين روزها اين سؤال بسيار از ما پرسيده ميشود! آيا تاكنون با اصطلاح بيزينس كوچينگ آشنا هستيد؟ برخي افراد وقتي اين عبارت را ميشنوند، فوراً به سخنرانان انگيزشي، يك اتاق كنفرانس سرد هتل و يك فنجان قهوه ناخوشايند فكر ميكنند. در حقيقت، اين اصطلاح ميتواند بزرگترين سرمايهگذاري باشد كه در حرفه يا شغل خود انجام ميدهيد.
امروزه بيزينس كوچينگ، كه يكي از معروفترين انواع كوچينگ است، براي مديران و صاحبان كسب و كارهايي كه ميخواهند خود و شركت خود را رشد دهند، به روشي حياتي و مهم تبديل شده است. هنوز هم بسياري از رهبران كسب و كار به درستي درك نميكنند كه مربيگري يا كوچينگ چيست و چه ارزشي دارد. اگر تمايل داريد با اين اصطلاح و با اين حرفه، با ويژگيهاي يك بيزينس كوچ ايرانيزه شده، دليل اهميت آن براي كسب و كارها، تفاوت آن با منتورينگ و… آشنا شويد، در ادامه مطلب با ما همراه باشيد.
معني بيزينس كوچينگ چيست؟ بيزينس كوچ كيست؟
مربيگري تجاري، مربيگري كسب و كار يا بيزينس كوچينگ (به انگليسي: Business Coaching) با استفاده از روشهاي مختلف، به كارآفرينان، صاحبان كسب و كارها و حرفهايها كمك ميكند تا پيشرفت كنند. همكاري با يك بيزينس كوچ مجرب، ابزار نهايي براي دستيابي به نتايج موفق در كسب و كارها است. برخي از شركتها و كارآفرينان موفق در سراسر جهان به خدمات مربيگري تجاري اعتماد كردهاند تا به طور كامل از رقباي خود متمايز شوند.
معني بيزينس كوچينگ چيست؟ اين نوع مربيگري با تعيين اهداف و برنامههاي عملياتي مشخص براي دستيابي به آن اهداف، غلبه بر باورهاي محدودكننده، شناسايي فرصتها و استراتژيهاي رشد اقتصادي به شركتها و انواع كسب و كارها كمك ميكند تا پيشرفت كنند.
به طور خلاصه، بيزينس كوچينگ يك رابطه مشترك بين صاحب يك كسب و كار و يك مربي حرفهاي است كه هدف اصلي آن توسعه استراتژيك يك تجارت موفق است. نقش مربي در كمك به صاحبان كسب و كار براي طراحي يك چشمانداز براي تجارتي است كه با ارزشها و اهداف زندگي آنها سازگاري داشته باشد. بيزينس كوچينگ با داشتن اين چشمانداز، راهنمايي، پشتيباني و پاسخگويي لازم را براي تعيين اهداف و راهبردهاي دستيابي به آرمانها به صاحبان كسب و كار ارائه ميدهد و اين امكان را به آنها ميدهد تا تجارت خود را رونق ببخشند و پيشرفت كنند.
يك بيزينس كوچ چه ويژگي هايي دارد؟
ويژگيهاي بيزينس كوچينگ چيست؟ ابتدا بايد بيان كنيم كه اين تماماً مشابه مشاوره و درمان نيست! يك تصور غلط معمول اين است كه بيزينس كوچ بايد بيشتر به عنوان يك مشاور عمل كند و كار توسعه تجارت را براي صاحبان كسب و كار انجام دهد، در حالي كه اين صحيح نيست! مربيان به تعيين جهت كمك ميكنند و بازخورد، ابزار، راهنما و چشمانداز را در اختيار صاحبان تجارت قرار ميدهند. آنها همچنين در پاسخ به راهنماييهايشان پاسخگو هستند؛ همان چيزي كه به نظر ما صاحبان مشاغل بيشتر نيازمند آن هستند.
يك مربي كسب و كار به سادگي به شما نميگويد كه چه كاري انجام دهيد يا اينكه بدون هيچ واكنشي گوش دهيد. يك مربي تجاري خوب كسي است كه ميتوانيد به او اعتماد داشته باشيد؛ شخصي كه به ابعاد مختلف بيزينس شما مسلط است و توانايي تشخيص مسائل خاص و سيستمي در تجارت شما را دارد و ميداند كه براي دستيابي به نتايج واقعي، بايد راه حلها را خودتان اجرا كنيد. بله، يك بيزينس كوچ حرفهاي به صاحب كسب و كار ميگويد كه اصولاً من به جاي تو كار نميكنم، بلكه فقط پشتيبان و راهنماي تو هستم تا خودت رهبري كسب و كارت را بر عهده بگيري.
بيزينس كوچينگ چيست؟
بيزينس كوچينگ يك فرآيند ذهني است كه به عوامل مختلفي وابسته است و نشان ميدهد در چه ميزان هر يك از اين عوامل با اولويتهاي شما همخواني دارند. اگر به دنبال ويژگيهاي حرفهاي يك مربي هستيد، بايد در نظر داشته باشيد كه چهار مورد مهم وجود دارد.
- تجربه، سطح مهارت و نوع آموزش
- نگرش، رويكرد و فلسفه
- دارا بودن گواهينامه معتبر
- سبك كاري، طرح و برنامه و روش به كارگيري آنها
اگرچه مدرك هيچ ارزشي ندارد، اما در اين مورد بهتر است استثناء قائل شويم، زيرا دانستن اينكه به چه كسي بايد اعتماد كنيم دشوار است. بسياري از افرادي كه خود را بيزينس كوچ ميدانند، هيچ گونه اعتبار رسمي يا گواهينامه معتبري ندارند. در انتخاب بيزينس كوچ بايد دقت كرد، زيرا آنها مديران را به چالش ميكشند تا نقاط قوت خود را توسعه دهند و نقاط ضعف را شناسايي و كاهش دهند.
وظايف يك متخصص بيزينس كوچينگ
اما وظايف يك متخصص بيزينس كوچينگ چيست؟ وظايف يك بيزينس كوچ حرفهاي شامل تأكيد بر ارتقاي رهبري، كاهش علفهاي هرز و كار بر روي چشمانداز سازمان و توسعه تيمي است كه به تحقق آن چشمانداز كمك ميكند. كسب و كارها بايد از بيزينس كوچهاي خود انتظار داشته باشند كه:
- مشاوره ارائه دهند كه به آنها در دستيابي به ديدگاه ارزشمند كمك كند.
- آنها را در مورد فعاليتهاي مديريتي شركتشان پاسخگو نگه دارند.
- از آنها سوالاتي درست بپرسند و به سمت پاسخي سوق دهند كه به يادگيري و بينش ارزشمندي منجر شود.
بيزينس كوچينگ چيست؟
چه كساني بيشتر به دنبال مفهوم بيزينس كوچينگ هستند؟
- كارآفرينان يا كارمنداني كه خسته از كارمندي هستند و ميخواهند يك كسب و كار جديد راهاندازي كنند.
- مديران شركتها و سازمانهايي كه در حوزه مديريتي خود با مشكلات روبرو شدهاند و نياز به حل آن مشكلات دارند.
- مديران شركتها و سازمانهايي كه ميخواهند با يادگيري اين مهارت، كاركنان خود را به خوبي مديريت كنند.
- تمامي مديران و افرادي كه ميخواهند در شغل خود موفق باشند.
- افرادي كه براي دستيابي به ايدههاي خود به يك مربي نياز دارند.
تفاوت بين منتورينگ و كوچينگ چيست؟
يكي از سؤالاتي كه بيشتر مطرح ميشود، تفاوت بين مربيگري (coaching) و منتورينگ (mentoring) چيست؟ اگرچه مهارتهاي مورد نياز در هر دو حوزه مشابه هستند و از هر دو به عنوان ابزارهايي براي توسعه حرفهاي استفاده ميشود، اما ساختار و نتيجه كار كاملاً متفاوت است. در ابتدا بايد بيان كنيم كه منتور، يك متخصص حوزه كسب و كار است كه به عنوان مشاور فرد دريافت كننده خدمات عمل ميكند.
چرا بايد صاحبان كسب و كار به بيزينس كوچينگ توجه داشته باشند؟
صاحبان كسب و كار به مربيان كسب و كار نياز دارند به دلايل زير:
- شناسايي نيازها و مشكلات شركتها با تحليل و بررسي كسب و كار.
- آموزش مهارتهاي لازم و راهبردهاي موفقيت در حوزه تجارت.
- فراهم كردن منابع اطلاعاتي قابل اعتماد به عنوان يك منبع خدماتي.
- بهبود عملكرد، هدايت تصميمات و انجام هرگونه فعاليتي براي تضمين موفقيت تجارت.
- همكاري با صاحبان كسب و كار براي هدفگذاري صحيح و برنامهريزي دقيق براي دستيابي به آنها.
- طراحي استراتژيها و برنامههاي عملياتي پس از دستيابي به اهداف و روبرو شدن با چالشهاي آينده.
- ارتقاي خودآگاهي و ايجاد ذهنيت سازنده.
- توسعه مهارتهاي نرم مانند تفكر انتقادي، تصميمگيري صحيح و افزايش عملكرد فردي، بهرهوري و اعتماد به نفس.
- ارائه پاسخگويي و بازخورد مناسب.
برچسب: ،