آشنايي با فلوت و انواع
آشنايي با انواع فلوت
آشنايي با انواع فلوت، فلوت يكي از سازهاي بادي چوبي است كه در موسيقي كلاسيك، جاز، راك، پاپ و سبك هاي ديگر استفاده مي شود. اين ساز داراي صداي دلنشين و گيرا است، اما متأسفانه در كشور ما عموم مردم آن را شناخت نميكنند. فلوت ميتواند به صورت تكنوازي يا به همراه ساير سازها نواخته شود. در ابتدا، ممكن است آموزش و نواختن فلوت با ديدن ساختار پيچيده و پيشرفته آن كمي سخت به نظر برسد، اما با كمي اراده و علاقه، ميتوانيد شروع به نواختن آن كنيد. يكي از مسائل مهم در فراگيري فلوت، مانند هر ساز ديگري، آشنايي با انواع فلوت است. به همين دليل، در اين مقاله تلاش مي كنيم به معرفي انواع فلوت بپردازيم.
تاريخچه فلوت
فلوت، قديمي ترين ساز شناخته شده در جهان است. فلوت هاي باستاني كه اخيراً در زيرزمين ها كشف شده اند، طبق تحقيقات باستانشناسان، اكثراً از جنس استخوان بودهاند و به طور معمول توسط مصريان و يونانيان باستان استفاده مي شدند. اما نوع و عملكرد اين فلوت ها با فلوت هاي امروزي كه مورد استفاده قرار مي گيرد، متفاوت است. فلوتهاي جديد به عنوان فلوت افقي شناخته مي شد و تنظيم فلوت ها با استفاده از سوراخ هاي كمتر و قرارگيري آن ها در جهت راست يا چپ نوازنده است. اولين نمونه هاي فلوت هاي افقي به دوران سده يكم تا چهارم قبل از ميلاد برمي گردد.
در دوره قرون وسطي و رنسانس، فلوتهاي چوبي ساده با شش سوراخ روي آن ها در موسيقي عاميانه و نظامي استفاده مي شدند. با اين حال، به دليل توليد صداي تند و پيچيدگي در حركات انگشتان هنگام نواختن، در موسيقي كلاسيك چندان توجه نشدند.
تئوبالد بوهم، يك طلاساز موسيقيدان، در قرن نوزدهم در طراحي فلوتها انقلابي ايجاد كرد. سيستم بوهم، كه به طور گسترده اي بهعنوان يك سيستم شناخته مي شود، شامل ميله ها، سنجاق ها و فنرها است كه امكان بسته شدن همزمان چندين كليد را فراهم ميكند. اين كار قبلاً توسط انگشتان به تنهايي قابل انجام نبود. بنابراين، بوهم يك سيستم بسيار ساده براي نوازندگان فلوت ايجاد كرد. او با استفاده از فلزات مختلف، پدهاي مختلف براي مهر و موم كردن سوراخ هاي صدا و ايجاد برشهاي جديد، فلوت را براي بهبود كيفيت صدا آزمايش كرد.
تئوبالد بوهم، سازنده مكانيزم مدرن سازهاي بادي
امروزه، انواع فلوت كه توسط ما نوازده ميشود، همگي بر اساس مدل بوهم ساخته شدهاند. در طول قرنهاي 19 و 20، تغييرات كوچكي در طراحي آنها انجام شده است. اين نشاندهنده مهارت بوهم در ساخت خانواده فلوت است. پس از معرفي سيستم بوهم، وقتي فلوت صداي قابل اعتماد و لحن زيباي خود را نشان داد، آهنگسازان دوباره آن را در آثار خود استفاده كردند.
اما همانطور كه ميدانيد، فلوتها انواع مختلفي دارند كه هر كدام ويژگيهاي منحصر به فردي دارند. در بخشهاي بعدي اين مقاله، به معرفي انواع فلوت و شرح مختصري از هر يك مي پردازيم.
انواع فلوت مدرن
[audio wav="https://shahbazichildmusic.com/wp-content/uploads/2023/10/آشنايي-با-انواع-فلوت.wav"][/audio]
آشنايي با انواع فلوت
فلوت پيكولو
كوچكترين ساز در خانواده فلوتها است. اين ساز در زبان ايتاليايي به معناي "فلوت كوچك" است. فلوت پيكولو يك ساز بادي است كه محدوده صدايي آن يك اكتاو بالاتر از فلوت كنسرتي و بالاتر از صداي انسان قرار دارد. در اكسترها، فلوت پيكولو براي تقليد صداهاي طبيعي مانند آواز پرندگان و طوفان استفاده ميشود.
استفاده از پيكولو از اواخر قرن هجدهم آغاز شد و به تدريج به جايگزيني براي ني لبك (FLAGEOLET) شد. فلوت پيكولو به منظور دوگانه كردن صداي ويولنها يا ساير فلوتها به صورت همنوازي استفاده ميشود و به دليل انتقال به يك اكتاو بالاتر، به صدا تلالو و درخشندگي خاصي ميبخشد. در گذشته، فلوت پيكولو از انواع مختلف چوب، شيشه يا عاج ساخته ميشد. اما امروزه از مواد مختلفي مانند پلاستيك، رزين، برنج، نيكل، نقره و انواع چوبها نيز ساخته مي شود.
فلوت (كنسرتي، نقره، تراورسير، كليددار)
فلوت كليددار (Flute Piccolo) يا همان فلوت پيكولو، در ايران به اشتباه به عنوان فلوت كليددار شناخته ميشود. اين مانند آن است كه بگوييم ويولن سيمدار!
فلوت (Flute)، فلوت كنسرتي، فلوت نقره، فلوت تراورسيِر، فلوت كليددار، رايجترين عضو خانواده فلوت است و همان فلوتي است كه همه ما ميشناسيم و دوستش داريم. اين نوع از فلوت، يك ساز غير انتقالي است كه همانطور كه نتهاي آن در موسيقي نوشته شده است، صدا ميدهد. صداي فلوت در تمامي محدودههاي صدايي همگن است به جز پايينترين محدوده صدا (بمترين) و بالاترين محدوه صدا (زيرترين) و صدايي دلنشين، نرم و موزون و گرم و پرحجم توليد ميكند.
فلوت به طور معمول از نقره يا نيكل ساخته ميشود، اما ممكن است از فلزات گرانبهاتري مانند پلاتين يا طلا نيز در ساخت اين نوع فلوت استفاده شود.
جهت مطالعه ادامه مطلب كليك كنيد
برچسب: ،