وكيل دعاوي خانوادگي
جهت مشاوره با شماره ۰۹۱۴۱۱۹۳۵۰۴ تماس بگيريد
وكيل دعاوي خانوادگي
وكيل دعاوي خانوادگي به وكلايي مي گويند كه بصورت تخصصي و حرفه اي اغلب در دعاوي خانوادگي مانند طلاق و مهريه و نفقه و حضانت وكالت مي نمايند. اصلي ترين وظايف وكيل خانوادگي اين مي باشد كه جهت تحقق عدالت و دفاع از حقوق موكل خود نهايت سعي خود را به كار ببرد و با صداقت و رعايت اصول اخلاقي كليه ي اقدامات مورد نياز براي پيروزي در پرونده را انجام دهد.
علي رغم اينكه همه ي وكلاي دادگستري كه پروانه وكالت دارند مي توانند در كليه ي پرونده هاي حقوقي، كيفري، خانوادگي و اداري طرح دعوا نموده و به دفاع از دعاوي بپردازند. با اين حال اصل مسلم تخصص در مسائل حقوقي نيز حايز اهميت مي باشد و برخي از وكلا به موجب علاقه يا فعاليت در زمينه اي خاص، متخصص در آن تلقي گرديده و عمده فعاليت خود را به آن حوزه اختصاص مي دهند.
يكي از اصلي ترين شاخه هاي دعاوي حقوقي كه در دادگاه ها مطرح مي گردد. دعاوي خانواده يا دعاوي خانوادگي مي باشد و برخي از وكلا كه بصورت تخصصي به اين نوع از دعاوي مشغول به كار مي شوند را با عنوان متخصص در دعاوي خانواده يا وكيل خانواده نامگذاري مي نمايند كه به صورت تخصصي به دعاوي خانوادگي مي پردازند. به همين علت در اين مقاله قصد داريم به بررسي مطالب مرتبط با وكيل خانواده و وظايف وي بپردازيم. در نتيجه به ترتيب اين عناوين را تحت بررسي قرار مي دهيم كه وكيل خانواده چه كسي است و چه وظايفي دارد. چگونه يك وكيل خانواده خوب پيدا كنيم.
وظايف وكيل خانواده
برخي اوقات اين سوال مطرح مي گردد كه وكيل خانواده چه كسي است و به چه كساني اطلاق مي گردد؟ جهت پاسخ به اين سوال، ابتدا بايستي بگوييم كه وكيل خانواده و وكيل خانوادگي ممكن است با هم تفاوت هايي داشته باشند. ولي اغلب در كشور ما به يك معنا نيز به كار برده مي شود. جهت توضيح بيشتر درباره ي معني وكيل خانواده و وكيل خانوادگي مي توان گفت كه:
[audio wav="https://dralijavid.com/wp-content/uploads/2023/01/وكيل-دعاوي-خانوادگي.wav"][/audio]
دعاوي خانوادگي
توجه شما را به ماده 4 قانون حمايت خانواده جلب مي ناييم كه مطابق با آن انواع دعاوي خانوادگي كه در دادگاه خانواده مورد بررسي قرار داده مي شود در 18 بند شرح داده شده است. مطابق با اين ماده، دعاوي خانوادگي در صلاحيت دادگاه خانواده به شرح زير مي باشند:
نامزدي و خسارات ناشي از بر هم زدن آن نكاح دائم، موقت و اذن در نكاح، شروط ضمن عقد نكاح، ازدواج مجدد، جهيزيه، مهريه، نفقه زوجه و اجرت المثل ايام زوجيت، تمكين و نشوز، طلاق، رجوع از طلاق، فسخ و انفساخ نكاح، بذل مدت و انقضاي آن، حضانت و ملاقات طفل، نسب، رشد، حجر و رفع آن، ولايت قهري، قيمومت، امور مربوط به ناظر و امين اموال محجوران و وصايت در امور مربوط به آنان نفقه اقارب، امور راجع به غايب مفقود الاثر، سرپرستي كودكان بي سرپرست، اهداي جنين و تغيير جنسيت.
علاوه بر موارد ذكر شده در مطالب قبلي كه با عنوان دعاوي خانوادگي شناخته شده است و وكيل خانواده متخصص در آن ها تلقي مي گردد.
بعضا از وكيل خانوادگي نيز صحبت مي شود. كه به معني وكلايي مي باشد كه به وكالت از جانب يك خانواده اقدام مي نمايند و در حقيقت با انعقاد قرارداد وكالت با يك وكيل تمام دعاوي كه ممكن است براي اعضاي يك خانواده مطرح باشد ( محدود به دعاوي خانوادگي نمي باشد ) بوسله همان وكيل انجام مي گردد و نيازي نيست كه براي هر مورد دنبال وكيل باشند.
هر چند تعيين و انتخاب وكيل خانوادگي در كشور ما چندان مرسوم نمي باشدو ولي در بعضي كشورها وكلاي خانوادگي مانند پزشكان و مشاوران خانوادگي رسميت داشته است و بصورت گسترده اي فعاليت مي نمايند ولي در ايران اغلب به وكلايي كه در دعاوي خانوادگي وكالت مي نمايند. وكيل خانوادگي نيز گفته مي شود.
انواع دعاوي خانوادگي
اخيرا، قانوني در جهت حفاظت و تقويت بنيان خانوادگي به تصويب رسيده است كه " قانون حمايت خانواده " نام دارد. همانطور كه از نام اين قانون مشخص مي باشد. حمايت از خانواده و به نظم در آوردن روابط خانوادگي و جلوگيري از دعاوي خانوادگي هدف از تصويب اين قانون است . به همين علت در ماده 4 اين قانون، دعاوي خانوادگي و انواع آن بيان شده است. مطابق با اين ماده، انواع دعاوي خانوادگي عبارت هستند از:
- نامزدي و خسارات ناشي از بر هم زدن آن
- نكاح دائم، موقت و اذن در نكاح
- شروط ضمن عقد نكاح
- ازدواج مجدد
- جهيزيه
- مهريه
- نفقهزوجه واجرت المثل ايام زوجيت
- تمكين و نشوز
- طلاق و رجوع از طلاق، فسخ و انفساخ نكاح ، بذل مدت و انقضاي آن
- حضانت و ملاقات طفل
- نسب
- رشد، حجر و رفع آن
- ولايت قهري، قيمومت، امور مربوط به ناظر و امين اموال محجوران و وصايت در امور مربوط به آنان
- نفقه اقارب
- امور راجع به غايب مفقودالاثر
- سرپرستي كودكان بي سرپرست
- اهداي جنين
- تغيير جنسيت
وكيل خانواده
در بخش قبل به توضيح وكيل خانواده متخصص در دعاوي خانوادگي پرداختيم. ولي مسئله اصلي اينكه مرتبط با اين نوع وكلا وجود دارد آن است كه اين وكلا چه وظايف و تكاليفي دارند؟ پاسخ به اين سوال را در ابعاد حرفه اي و اخلاقي ميتوان مورد بررسي قرار داد. در برخي از موارد، موكل قادر است بخاطر تخلف از وظايف وكيل خانواده، اقدام به شكايت از وكيل كند.
وكيل خانواده حرفه اي
در حوزه حرفه اي، اولين وظيفه وكيل خانواده اين است كه بصورت تخصصي از موكل خود در دعاوي خانوادگي دفاع نمايد. براي مثال اگر خانمي خواهان دريافت نفقه و مهريه پس از جدا شدن از همسر خود بوده است و ضمنا مي خواهد همزمان حضانت فرزندش را نيز داشته باشد. وكيل خانواده بايستي در تمام ابعاد اين پرونده از موكل خود دفاع كند و تمام تلاش خود را جهت كسب نتايج مطلوب به كار ببرد.
پيگيري پرونده به نحو مطلوب و ارائه آخرين اطلاعات و جزييات مرتبط با روند كار پرونده در دعاوي خانوادگي از ساير وظايف مهم وكيل خانواده مي باشد. وكيل خانواده بايستي بعد از بر عهده گرفتن پرونده، در فرصت زماني معقول و منطقي به سوالات موكل خود در حوزه پرونده پاسخ دهد و روال كار و راي دادگاه را براي موكل تشريح كند.
در حوزه اخلاقي نيز وكيل خانواده در حدود اختيارات وكيل دادگستري موظف به حفظ اسرار مربوط به موكل خود است و بايستي از تباني با طرف مقابل پرونده خودداري نمايد. قابل اعتماد بودن وكيل و داشتن انصاف و رفتار صحيح در قبال موكل از ساير تعهدات وكيل خانواده است.
ولي اصلي ترين نكته اي كه مرتبط با وكلاي خانواده وجود دارد اين است كه با توجه به خصوصيت دعاوي خانوادگي و اهميت حفظ و بقاي كانون خانواده به خصوص در دعاوي مرتبط با طلاق، وكيل خانواده بايستي حداكثر توان خود را براي ايجاد صلح ميان اصحاب دعوا به كار گرفته و از تشديد اختلاف بين خواهان و خوانده اجتناب نمايد. و تنها منافع مالي و مادي خود از پرونده هاي خانوادگي را مد نظر قرار ندهد.
جهت مطالعه ادامه مطلب كليك كنيد
برچسب: ،