دادرسي مالياتي
جهت دريافت مشاوره رايگان تماس بگيريد ۰۹۱۴۴۰۱۹۰۷۱
دادرسي مالياتي
در حال حاضر ماليات يكي از دغدغه هاي مهم هر كسب و كار محسوب مي گردد. با تغييراتي كه در ساختارهاي اقتصادي پيش آمده، ماليات اهميت بيتشري پيدا كرده است. برخي اوقات سازمان ها به مالياتي كه دولت براي آن ها در نظر گرفته اند، اعتراض دارند و به دنبال دادرسي مالياتي هستند. بر اساس قانون در نظر گرفته شده، كليه ي افراد حقيقي و حقوقي كه در حال فعاليت هستند، چه داخل ايران و چه خارج از ايران، در حالتي كه منبع درآمدشان از داخل ايران باشد، موظف به ارسال اظهارنامه الكترونيكي مالياتي مي باشند. افرادي كه از ارسال اين اظهارنامه خودداري نمايند، بر اساس قانون جرايمي براي آن ها در نظر گرفته شده است.
مسئله از جايي آغاز مي گردد كه كارشناسان امور مالياتي، مبلغي را كه سازمان ها به عنوان ماليات محاسبه و اعلام مي نمايند، قبول ندارند. به عبارت ديگر، كارشناسان امور مالياتي مبلغ ديگري را محاسبه و به عنوان ماليات پرداختي سازمان اعلام مي نمايند. صاحبان كسب و كار مي توانند نسبت به مبلغ تعيين شده، اعتراض نموده و در حقيقت پروسه دادرسي مالياتي را طي كنند. به در حالت كلي دادرسي مالياتي، به رفع هرگونه اختلاف بين موديان مالياتي و اداره مالياتي يا پروسه اعتراض به برگ تشخيص مالياتي بيان مي شود كه كارشناسان امور مالياتي تعيين نموده اند.
هدف از دادرسي مالياتي چيست؟
با توجه به قانون مالياتي كشور، افراد مي توانند حداكثر تا سي روز بعد از دريافت برگه تشخيص مالياتي، نسبت به آن اعتراض نمايند. اين اعتراض بايستي بصورت لايحه مالياتي به سازمان مربوطه تحويل داده شود. اين اقدامات تحت عنوان دادرسي مالياتي شناخته مي شود. و هدف از انجام دادرسي مالياتي، كاهش هزينه ها و جلوگيري از پرداخت ماليات اضافي براي حفاظت از سرمايه كسب كارها است.
دادرسي مالياتي توسط چه كسي انجام ميشود؟
اين مراحل بوسيله خود شخص حقيقي / حقوقي يا مشاوران مالياتي مي تواند انجام گيرد. در پشتيباني مالياتي، مشاوران و وكلاي مالياتي تنها به ارائه مشاوره مي پردازند اما در زمينه دادرسي مالياتي مشاوران مي توانند با تسلط بر امور مالي و مسائل حقوقي، ميزان ماليات مشخص شده را كاهش دهند. استفاده از مشاوران مالياتي شانس شما را جهت موفقيت در پرونده هاي دادرسي مالياتي افزايش خواهد داد. اين افراد از چم و خم امور مالي و مسائل حقوقي آگاهي كامل دارند. و نهايت تلاش خود را مي نمايند تا ميزان ماليات تعيين شده را تا جاي ممكن كاهش دهند.
وكلاي مالياتي از لحاظ قانون به درجه وكالت نيازي ندارند و مي توانند با دريافت وكالت نامه به امور دادرسي مالياتي رسيدگي نمايند. مشاورين مالياتي بايستي فاكتورهاي خاصي را دارا باشند كه بعضي از آنها عبار هستند از:
- آگاهي از قوانين و آيين نامه مالياتي
- تجربه زياد در پيگيري پروندههاي مالياتي
- آگاهي از بخشنامه هاي جديد
دادرسي مالياتي چه زماني بايستي انجام شود؟
از زماني كه برگه تشخيص ماليات به موديان ابلاغ مي گردد، اگر رقم تعيين شده مورد قبول نباشد، اين امكان وجود دارد افراد تا سي روز پروسه قانوني براي دادرسي مالياتي را طي نمايند. اين اعتراض آغاز فرآيند دادرسي مالياتي براي قانونمند نمودن اعتراضات به مبلغ ماليات تعيين گرديده است. پس از سپري شدن زمان تعيين شده هيچ اعتراضي مورد قبول قرار نمي گيرد.
مراحل رسيدگي به دادرسي مالياتي
رسيدگي به پرونده هاي مالياتي، پروسه مخصوص به خود را دارد. اين پروسه بايستي مرحله به مرحله انجام گيرد. و پرونده مالياتي ممكن است در هر يك از اين مراحل به سرانجام برسد. در حالت كلي اين مراحل شامل پنج مرحله مي باشد كه در ادامه آن ها را بررسي مي نماييم.
- مراجعه به اداره امور مالياتي
- هيئت حل اختلاف مالياتي
- شوراي عالي مالياتي
- پيگيري اعتراض در هيئت وزارت اقتصاد و دارايي
- ارائه شكايت به ديوان عدالت اداري
مرحله اول: مراجعه به اداره امور مالياتي
اولين قدم موديان مالياتي، مراجعه به اداره امور مالياتي صادر كننده برگه تشخيص مالياتي است. در خيلي از پرونده هاي مالياتي، در همين مرحله نتيجه رضايت بخش مي باشد و به مرحله بعدي راه پيدا نمي كنند. ولي اگر توافق حاصل نشود، پرونده مالياتي وارد مرحله بعد خواهد شد.
بيشتر بخوانيدكدينگ جامع حسابداري
در تنظيم لايحه دفاعي مالياتي چند نكته مهم وجود دارد كه حتما بايستي به آن ها توجه نماييد:
- از حاشيه رفتن پرهيز نماييد و روي موضوعات اصلي متمركز شويد.
- كليه مطالب خود را به مواد قانون مالياتي مستند نماييد.
- هرگز از حوزه ادب در نگارش متن خارج نشويد و از زبان ادبي و حقوقي در نگارش خود به كار ببريد.
در ادامه اگر رأي صادر شده در اين مرحله مورد تأييد شما قرار نگيرد، بايستي ادامه دادرسي مالياتي را در نزد مرجع ديگر، پيگيري نماييد.
مرحله دوم: هيئت حل اختلاف مالياتي
در اين هيئت، قاضي به عنوان نماينده اداره امور مالياتي، مسئوليت پيگيري اعتراضات را بر عهده دارد. مودي مالياتي معترض با در دست داشتن مدارك و مستندات، اعتراض خود را شرح مي دهد. تا پرونده او به جريان بيفتد. هيئت حل اختلاف مالياتي در حالتي كه مؤدي نسبت به نتيجه دادرسي اعتراضي نداشته باشد، برگ قطعي را صادر مي نمايد.
مرحله سوم: شوراي عالي مالياتي
بعد از صدور راي در هيئت حل اختلاف مالياتي، اگر پرونده به نتيجه نرسد، درخواست مودي به شوراي عالي امنيتي ارجاع داده مي شود. اين شورا بار ديگر بدون در نظر گرفتن ماهيت پرونده، راي صادره را بررسي مي نمايد. و اگر راي صادره رد شود، پرونده مجدد به اداره مالياتي ارجاع داده شده و زير نظر هيئت حل اختلاف ديگري مورد بررسي قرار داده مي شود. و اگر در آنجا هم رد شود، پرونده وارد مرحله ديگري مي گردد.
جهت مطالعه ادامه مطلب كليك كنيد
برچسب: ،
ادامه مطلب