پمپ آب
پمپ آب و دانستني هاي آن
پمپ آب دستگاهي است كه مايعات (سيال) را با عمل مكانيكي كه معمولاً از انرژي الكتريكي به انرژي هيدروليك تبديل مي شود، به حركت در مي آورد ولي گاهي اوقات اين كار به صورت دستي نيز انجام ميشود. پمـپ آب معمولاً در محل هاي ساختماني براي آبگيري يا جا به جايي آب استفاده مي گردد. آب مي تواند به دليل بارش شديد باران يا بالا آمدن سطح آب هاي زيرزميني خطر هايي را ايجاد كند كه وجود پمپ باعث ميشود آب را به سرعت براي جلوگيري از آسيب هاي احتمالي جا به جا نمايد. پمپهاي آب مناسب براي اين كار دو نوع ميباشد كه مي توانند برقي، گاز سوز، هيدروليك يا دستي باشند.
پمپ آب دو نوع اصلي دارد:
- پمپ سانتريفيوژ يا گريز از مركز: پمپ سانتريفيوژ براي انتقال آب به داخل پمپ و تحت فشار قرار دادن جريان تخليه از يك پروانه چرخشي استفاده مي نمايد. پمپهاي گريز از مركز انواع مختلفي دارند، كه شامل: پمپ استاندارد، پمپ زباله و پمپ كفكش مي شود. همه مايعات را مي توان با استفاده از پمپ آب گريز از مركز، حتي با ويسكوزيته پايين پمپاژ نمود. اين پمپ ها به خوبي با مايعات رقيق كار مي كنند و دبي بالايي را ارائه مي دهند.
- پمپ آب جابجايي مثبت: پمپ آب جابجايي مثبت مقدار ثابت جريان را از طريق انقباض مكانيكي و انبساط ديافراگمي ارائه مي دهد. پمپ جابجايي مثبت در بسياري از صنايع كه مايعات با ويسكوزيته بالا را كنترل مي كنند، كه امكان وجود جامدات حساسي دارد، مورد استفاده قرار مي گيرد. و قابل ذكر است كه براي كارهايي كه نياز به تركيبي از جريان كم و فشار بالا دارند توصيه مي گردد.
پـمپ آب
اجزاي تشكيل دهده پمپ ها
به طور كلي قسمت هاي اساسي و اجزاي تشكيل دهنده پمپ ها به شرح زير است:
1. بدنه پمپ
محفظه اي كه تمامي اجزاي پمپ مانند پره، محور و سيستم آب بندي پمپ در آن قرار گرفته شده و مايع و سيالات نيز در آن جريان مي يابد. به طور كلي بدنه پمپ هاي توليد شده يا از مدل حلزوني يا از مدل قطر فزاينده مي شود.
2. محور پمپ
بنا به نوع و مدل پمپ هاي ساخته شده، محور پمپ قسمتي از اجزاي تشكيل دهنده پمپ هست. اين قسمت مي تواند يا از روتور موتور باشد يا به شكل كاملاً مستقل هم جوار به محور موتور تعبيه شده باشد. اين قسمت از پمپ يا داراي ياتاقان هاي مستقل و تفكيك شده است يا به واسطه ياتاقان هاي موتور پمپ محافظت مي شود. به طور كلي روش بهره برداري و استفاده از محور پمپ به طراحي و مدل پمپ هاي ساخته شده وابسته است.
3. پروانه پمپ
يكي ديگر از قسمت هاي اصلي پمپ متعلق به پروانه پمپ است كه توان و انرژي زيادي را به مايعات وارد نموده و در نتيجه موجبات افزايش سرعت و حركت آن ها را فراهم مي آورد. جالب است بدانيد كه به منفذ مركز پروانه چشم پروانه گفته مي شود كه تا اندازه اي ميزان ظرفيت پمپ را تعيين مي نمايد.
4. پره هاي پمپ
كه جزئي از پروانه پمپ به حساب مي آيند و وظيفه هدايت مايعات را به داخل پمپ عهده دار است.
5. روپوش پروانه
كه پرده هاي پمپ را پوشش مي دهد و جريان و انتقال مايعات را در محدوده پمپ محدود مي كند.
6. نقطه مكش
كه محل ورود مايعات به درون پمپ مي باشد. اين قسمت معمولاً در حوالي مركز بدنه پمپ قرار گرفته است كه قطر آن تا اندازه اي ميزان پمپاژ و آبدهي پمپ را تعيين مي كند
7. حلقه هاي ستايش
كه معمولاً قابل تعويض ميباشد و كيفيت و مرغوبيت آن ها ميزان كارايي پمپ را افزايش مي دهد
8. كاسه نمد يا سيل مكانيكي
كه باعث آب بندي جريان مايعات در درون پمپ مي شود
پـمپ آب
نكات مهم براي نگهداري پمپ آب
- نبايد پمپ را بدون آب روشن نماييد زيرا فيبروفنر موجود در پمپ كه مانع از نشت آب به داخل الكتروموتور است در اثر خشك كار كردن خواهد سوخت.
- اگر از پمپ آب به مدت طولاني استفاده نمي كنيد، بايد آب پمپ را تخليه نموده و يا حداقل هفته اي يك بار به مدت يك دقيقه آن را روشن كنيد.
- پمپ آب بايد به صورت اصولي نصب شده و هر ۶ ماه يكبار سرويس شود، در غير اين صورت زمان كاركردن آن بيشتر شده و برق زيادي مصرف مي كند.
- خازن پمپ آب را بايد بررسي نمايد. اگر خازن ضعيف شده باشد، راه اندازي پمپ آب اتفاق نمي افتد.
- اگر به دلايلي پمپ آب هوا بكشد، بطور يكسره كار خواهد كرد. زيرا خاموش شدن پمـپ بر اثر فشار آب است و اگر پمپ، هوا بگيرد نمي تواند آب را به داخل بكشد و پمپاژ كند و در نتيجه به صورت يكسره كار خواهد كرد. براي حل اين مورد، بايد نصب و اتصال لوله هاي آن را بررسي نماييد.
- اگر تيوپ خراب شود، فشار هواي داخل پمپ كاهش يافته و باعث خراب شدن آن مي شود. زمان خرابي يك تيوپ به ميزان مصرف ساختمان و نحوه نگهداري پمپ بستگي دارد. بنابراين در هنگام خريد پمپ بايد حداقل و حداكثر مصرف ساختمان را مورد بررسي قرار دهيد.
برچسب: ،
ادامه مطلب